36,00 €

(norm. 45,00 €)

Ostoskorissasi on 0 kpl tätä tuotetta
Arvioinnin työväline
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
Lataa painokelpoinen kansikuva
  • 1. painos, 2020
  • ISBN 978-952-370-033-8
  • kortit
  • 48 korttia, 2. n. A3-kokoista suunnittelupohjaa ja käyttöohjevihko

Najat Ouakrim-SoivioAnne Rongas

Arvioinnin työväline

 

Helpota arviointiurakkaa työvälineen avulla!

Arvioinnin monipuolisuus ei liity ainoastaan siihen, että arviointi tehdään erilaisia menetelmiä käyttäen. Monipuolinen arviointi edellyttää, että arvioinnin kohteet, tehtävät, menetelmät, ajankohdat, toimijat ja oppilaan roolit vaihtuvat.

Arvioinnin työväline soveltuu peruskouluun ja lukioon
• opettajan oman arviointityön suunnitteluun
• yhteissuunnitteluun kollegoitten ja koko työyhteisön kanssa
• arvioinnin toteutuksen tueksi oppilaiden kanssa.

Työväline koostuu korteista ja suunnittelupohjista. Kortit on suunniteltu sekä opettajien että eri-ikäisten oppilaiden käyttöön. Oppilaiden osuus soveltuu parhaiten käytettäväksi perusopetuksen neljäsluokkalaisten tai heitä vanhempien kanssa.

Yksi korttien keskeisistä tehtävistä on arviointiin liittyvien asioiden sanallistaminen. Kun rakennat omia arvioinnin käytäntöjäsi, kortit auttavat vastaamaan oleellisimpiin kysymyksiin. Näin saat aikaan selkeät ja ymmärrettävät ohjeet sekä perustelut omalle arviointityöllesi. Korttien tarkoituksena on myös konkretisoida arviointia oppilaille niin, että arviointi ja siitä annettava palaute alkaa muodostua oppilaan oppimisen taidoksi.

Najat Ouakrim-Soivio on koulutukseltaan kasvatustieteiden tohtori ja filosofian lisensiaatti. Hän toimii Turun yliopiston kasvatustieteen tiedekunnan dosenttina erityisalanaan oppimisen ja osaamisen ­arviointi. Ouakrim-Soivio on toiminut muun muassa historian ja yhteiskuntaopin opettajana, rehtorina ja opettajakouluttajana, yleissivistävän koulutuksen asiantuntijatehtävissä Opetushallituksessa ja opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa.

Anne Rongas on käytännön pedagogi, joka on toiminut opetusalan kehittämistehtävissä 20 vuotta. Viime vuosina hän on työskennellyt arviointikulttuuriin ja arviointiprosessin suunnitteluun liittyvissä tehtävissä. Rongas on koulutukseltaan kasvatustieteen kandidaatti.

"Arvioinnin työvälineen avulla arvioinnin palaset loksahtavat paikalleen, hämärä kirkastuu, sumu hälvenee. Ensin nousee esille selkeä toteutus. Värien ja korttien ohjaamana päästään suoraan konkreettisiin tilanteisiin. Materiaalissa korostuu arvioinnin keskeinen merkitys oppimisen ohjaajana: suunnittelu, valmistelu, arvioinnin kokoaikainen läsnäolo, sen osa-alueet, opettajien yhteinen työ (puhe ja pohdinta) ja arvioinnin kaikkien osapuolten aktiivinen toimijuus. Arvioitsijalle ja arvioitavalle ei jää epäselväksi arviointitilanteen tavoite. Iloitsin erityisesti oppijan aktiivisen roolin nostamisesta esiin kaikissa tilanteissa. Pulmatilanteiden avaamiseen ohjataan ja sanoitetaan selkeästi. Näin laadukkaan arvioinnin välineen toivon pääsevän esille ja esittelyyn oppilaitosten esimiehille ja johtoryhmille, jotta koulujen yhteissuunnitteluajan jakamisessa arviointi saa sille kuuluvat resurssit ja ajan. Tämän päivän sanomalehdessä (HS 11.2.2020) helsinkiläiskoulun opettajat toteavat arvioinnin olevan aina vaikeaa. Arvioinnin työväline -teokselle on todellakin tarvetta!"
- Eeva Rantala, luokanopettaja

Tutustu myös: Arvioinnin suunnittelu ja muistikirja 2020-2021

  • 1. painos, 2020
  • ISBN 978-952-370-033-8
  • kortit
  • 48 korttia, 2. n. A3-kokoista suunnittelupohjaa ja käyttöohjevihko